Jun 02, 2022

Tanken slår dig ”Jag vill bli en framgångsrik trader”…. ”Trading ska bli mitt jobb”.. Okej, låt oss prata om det och hur de tre K:na är centrala i planeringen.

Först. Läs på så du vet vad du ger dig in på. Trading är långt ifrån enkelt och kan liknas med tanken att ”jag ska bli fotbollsproffs”. Lika hårt arbete krävs, och även om du ger järnet finns ingen garanti att du når fram.

Men du har bestämt dig. Så låt oss prata tre K som är avgörande.

  • Kunskap
  • Kapital
  • Kontinuitet

Kunskap

Många yrken och sporter kräver både styrka och kunskap, trading kräver också båda. Man kan fort tro att trading enbart är ett ”mentalt game” och det är sant att kunskap är vad du använder för att handla i marknaden.

Men om du saknar uthållighet, energi etc så faller du snart kort. Så ta hand om din kropp och själ, det hjälper din trading mer än du tror.

Det är ingen hemlighet att kunskap är centralt i trading och för att prestera på högsta nivå måste du också ha kunskap av högsta nivå. 1+1=?.

I början kan influencers och utbildare på youtube verka spännande, videos som är mer underhållande än utbildande och visar mer sportbilar än taktiker för hur du faktiskt blir en lönsam trader. Inget fel med det, men förstå att du lär dig mer om hur du producerar inspirerande videos än hur du blir en lönsam trader.

Så… hur får man ”rätt kunskap”?

Det är inget rakt och enkelt svar här. Men jag kan summera i det i några steg som jag tror är viktiga.

1. Förstå hur marknaden du tänker handla fungerar (vad styr pris, vilka aktörer är med, vad är underliggande i marknaden, vilka fundamentala faktorer driver, finns det transparens i orderflöde, isåfall vart etc etc). Det är t.e.x stor skillnad på att handla valuta, ett index eller en enskild aktie.

2. Lär dig bygga tes och analysera pris (Teknisk analys, psykologi i marknaden, orderflöde, marknadsprofil etc). Vad som är mest aktuellt beror också på vilken marknad du handlar, en marknad med synligt orderflöde kontra en som handlas OTC så som fx skiljer sig både i relevanta verktyg och taktik.

3. Test och demo (När du lärt dig analysera och bygga tes baserat på kontext och analys är det dags för det andra kallar strategi, dvs hur du tar din entry och planerar din trade). Detta kallar vi checklista/tradingplan och den är din guide för hur du agerar i marknaden. När den är klar är det dags att testa, justera, testa och bygga erfarenhet.

4. Erfarenhet (Inget kan ersätta praktisk erfarenhet och med dagens verktyg som simulator och demo kan du bygga den utan att riskera kapital. En snabb feedbackloop är viktig under test, du vill inte göra fel saker utan att veta att det är fel under en längre tid. Det påverkar både självförtroende och progression. I det här läget är mentorer och coacher ett viktigt alternativ och alla ”supermen” som ska göra allt själv brukar sollas bort eller gå ut i marknaden för tidigt och bränna kontot.

Kunskapsdelen i trading är stor och en trader jobbar på den här resten av livet, till en början väldigt brett och senare väldigt snävt och utifrån sin egen tradingdata.

Kapital

Den här delen är lite mer öppen, man behöver kapital för att handla men storleken beror på många saker. Målsättningar, om man handlar privat eller för firma och så vidare.

Gör en plan för dig själv här. Om målet är att göra karriär och handla för en prop firma krävs kanske inget eget kapital för att handla, men en summa för att komma in i firman (antingen en insättning till firman eller evalueringsavgift).

Om målet är att handla eget kapital krävs ett rejält startkapital. 

Google säger att 25000 USD är vad som krävs (cirka 250 000kr) och andra säger allt från 100 000 till miljoner. När det gäller kapital hittar du inte svaret på google, det är så många faktorer som spelar in. Men vår erfarenhet säger att det krävs oftast väldigt mycket mer än de flesta tror.

Så antingen är det dags att börja planera ekonomin för att finansiera eget konto eller göra plan för att få finansiering som prop trader. Undersök vad som är i linje med dina karriärmål.

Kontinuitet

Det finns mycket att säga om kontinuitet. Det är avgörande för en traders framgång och det krävs hög disciplin för att bibehålla kontinuitet i en traders resultat.

Kontinuitet är disciplin i hög grad, att följa din plan, tro på din plan och jobba hela tiden på att bli bättre i det du gör. Det är rutin för seriösa traders.

Många jobbar med coacher för att hålla sig på topp(mindset,performance). Speciellt professionella traders som sitter på firmor och handlar. 

Det man ser om man studerar eliten inom både sport, business och trading är att de jobbar med mentorer och coacher..

Kolla upp det själv. Så räkna med att detsamma gäller för dig. Ensam är stark men….En coach hjälper dig lyckas över tid. 

Och varför skulle du inte ge dig själv samma förutsättningar eliten. Om du vill spela på samma nivå som de bästa, måste du göra vad de bästa gör…Och mer.

Handlar du för dig själv eller some ”remote prop trader” är du själv ansvarig för din utveckling här och vi tror att det krävs rejäla insatser här för att utvecklas och hålla prestationen hög.

Vad tror du?

-TK Traders

#