May 23, 2022

Traders, vad är den perfekta traden?

Den du måste ta varje gång.. Den du inte får missa. Låt oss definiera det här en gång för alla.

Det finns en risk att du har fel förväntningar på marknaden och dig själv som trader. Risken är ännu större om ditt flöde i sociala medier består av andra traders som bara postar sina fina trades och vinster.

(De som gick väl)..

För verkligheten ser annorlunda ut. Och de fina affärerna är kanske bara en liten del av en traders vardag. Jag vill tro att vi kommit förbi tiden där stoltheten är ivägen för vår maximala prestation som traders men den tanken kan vara för tidig.

Så det här är viktigt att förstå..

Trading handlar inte om alla de fina affärerna du kan posta på din feed, det handlar om hur väl du hanterar risk och tar vara på möjligheterna som kommer. 

Att agera utan tvivel, omedelbart med 100% självsäkerhet.

*Situation*

Du har ritat ut en nivå, priset kommer till nivån och du går in… Priset reagerar inte som du förväntar dig så du går ut direkt, liten förlust.

Pris ger nya signaler så du går in igen, men fortsatt inte väntad reaktion så du går ut igen med en liten förlust…

Nu…. Signal igen med nya stärkande faktorer, du går in och boom..Där kommer rörelsen.. Ute med stor vinst.

Likvid, och väntar på ny information.

Det här är bra traderbeteende… Professionellt och konsekvent.

Det här är en typisk affär och händelse i marknaden varje dag för min del, om och om igen och så ser det ut för många professionella Daytraders.

När daily statement anländer på kvällen efter dagens aktivitet är det plottrat med många små förluster och ett par större vinster. Det är trading, det är disciplin.

Traders som saknar disciplin agerar väldigt annorlunda i samma situation… De har ritat ut sin nivå men när pris kommer dit tvivlar de och går inte in.

Eller så går de in men när marknaden ger information som säger att de borde gå ut, så stannar de i traden.. I hopp om att marknaden ska ”vända”…

Att leva på hoppet i trading är långt ifrån det beteende som krävs för kontinuerlig lönsamhet. Det krävs en extrem nivå av disciplin, att distansera sig från resultat och stolthet.

Och gör det man ska göra, utan någon form av emotionell koppling till utfall i affären. Du kan inte påverka det ändå, så varför skulle du bli glad, sur etc när något sker?

Därför är det svårt att få rätt bild trading när man är ny, för alla andra nya traders som verkar bra postar sina fina trades, sina avancerade analyser men väldigt lite materialet påvisar det beteende som faktiskt behövs för att vinna.

Förstå mig rätt, det finns perfekta trades och mitt eget mål är alltid att bara ta perfekta trades.

Men för att kunna ta perfekta trades måste man ta risken, och så fort marknaden ger indikation på att jag är fel ute måste jag gå ut.

Så vad är den perfekta traden?

Det är här många tappar tråden. För här är verkligheten. Den perfekta traden finns, men den är inte samma för mig som för dig.

Den perfekta traden är den som du tagit 1000ggr som har en edge, det har alltså inte med en speciell strategi som du kan lära dig av en annan person att göra.

Det har med din erfarenhet att göra. Det är din edge.

Det jag vill uppmuntra nya traders till är att lära och studera beteende från andra traders, och förstå hur centralt beteende är i framgång hos traders.

(Nya traders är de som ännu inte nått kontinuitet och fortsätter med samma misstag om och om igen, du kan ha försökt i 1 månad eller 15 år.. Tid spelar ingen roll, allt handlar om vad du gör. Om du gjort ”fel” i 15 år har du ungefär samma erfarenhet som en trader som gjort samma fel i en månad, du har bara gjort samma fel under en längre tid.)

Du kan lära dig strategi, taktik och modeller av andra och i kurser.. Det är effektivt, men det lär dig inte den perfekta traden.

De flesta jobbar inte på beteende, disciplin och att eliminera tvivel. Så även om du har den taktiska kunskapen och en fungerande strategi ser du inte resultat. Trading är en sport där högpresterare vinner, det räcker inte att ha den bästa utrustningen..Du måste göra jobbet och göra det som är svårt.

Problemet för 99% av traders

Är att de tvivlar, vågar inte gå in och när de väl går in så håller de traden även om ny information säger emot.. Det leder till större förluster, och negativa resultat.

Det här bygger rädsla och tvivel. Så nästa gång när traden går som väntat vågar de inte hålla och går ut för tidigt.

Små vinster, och större förluster.

Känner du igen dig i det, så gör du samma misstag som majoriteten. Den goda nyheten är att det går att jobba på, det går att fixa.

Men du löser det inte genom att fortsätta på samma sätt. Du måste ändra ditt beteende och skapa mer säkerhet kring hur du agerar.

En trader måste vara otroligt konsekvent, säker på sin sak och veta exakt vad han ska göra och när.

Nya traders tolkar ofta det på fel sätt, de tror att man kan och ska ”veta vart marknaden ska”…Men ingen kan veta det, och du behöver inte veta det för att tjäna pengar som trader.

Det du behöver för att vinna i marknaden är disciplinen, självsäkerheten och erfarenheten att göra det som krävs. Dvs agera konsekvent, vara objektiv med informationen marknaden ger och agera direkt och omedelbart utan tvivel när du ska agera.

Vi lär oss ofta genom uppväxt och andra sociala funktioner att vänta, tänka två gånger och ”är du verkligen säker på att du vill göra det” etc etc…. Det beteendet gör dig osäker, inkonsekvent och full av tvivel. Du kan aldrig vara säker, du kan inte veta och du hinner absolut inte tänka på gånger om du vill bli en lönsam Daytrader. Då har tåget lämnat stationen.

En traders jobb är bokstavligen att ta risker i en situation där du inte kan påverka utfallet.. Det enda du kan kontrollera är vad du gör och vad du tillåter dig själv att göra.

Möjligheterna kommer alltid, vänta in dem.. Och när de kommer, agera omedelbart utan tvivel..

Det är en fin balansgång här och hoppet från ej lönsam till lönsam är inte alltid jättestort, det handlar om hur villig du är att jobba på beteende och hur bestämd du faktiskt är.

Tack för din tid, nu är det dags att agera.

-TK Traders

#