Handla firmakapital

Den här artikeln handlar om möjligheter med att handla andra kapital som professionell trader. Notera att vissa typer av kapitalförvaltning kräver licens, och du kan behöva kolla upp krav etc för firman du är intresserad av.

Generella regler: (ingen rådgivning, kolla detta med sakkunnig/jurist)

Generellt sett krävs licens om du handlar investerares pengar, t.e.x om du skulle jobba för en hedgefond som andra människor kan investera i.

Generellt sett krävs ingen licens om du handlar åt en firma som ej tar emot investerare. Dessa kallas prop firmor och det är antingen bolagets egna, eller ägarnas kapital som anställda traders handlar med.

De senaste åren har ”remote prop trading firms” varit en explosiv trend, en del bra alternativ och många mindre bra. Men det har totalt förändrat möjligheterna för talangfulla traders.

Tidigare var alternativet att antingen handla sitt eget kapital, eller försöka bli licensierad och ta anställning på en stor fond.


Idag är läget annorlunda.

Prop firmor söker lönsamma traders som kan handla deras kapital och om du kan bevisa lönsamhet och god riskhantering är chansen stor att du får kapital att handla med.

Reglerna är olika precis som processen för hur du blir antagen som trader på en prop firma.

Vissa kräver track record och andra kräver att du bevisar din strategi och riskstil på ett demokonto under en period  när de övervakar din aktivitet.

Den vanligaste vägen till att få kapital att handla med är som följer:

  1. Anta en evaluering (challenge/evaluation) hos en prop firma där du bevisar lönsamhet genom att handla på ett demokonto över en eller flera perioder. Du får riskparametrar att hålla dig innanför och en target att nå. Du betalar en avgift för att delta i den är processen.
  2. Om du klarar evalueringen och bedömningen deras av risk desk på firman får du kapital att handla med. Det kan vara allt från några tusen dollar upp till 100 000USD som första steg.

När du blivit anställd som trader och har ditt första konto finns det som regel en karriärstege, där prestation belönas med mer kapital.

En prop trader (funded trader) tjänar pengar på vinster, oftast mellan 50-70% på bokförda vinster. Jobbet görs helt på distans, hemifrån med din egna dator och plattform. Det är därför vi tidigare i artikeln sa att den här modellen har förändrat möjligheterna totalt för privata traders som handlar hemifrån.

Vem är det för?

Vem som helst över 18 kan anta en evaluering hos en prop firma idag, men de flesta kommer en klara det. Låt oss vara ärliga, trading är extremt svårt och det finns inga garantier.

Så även om vem som helst teoretiskt sett kan bli anställd som prop trader och få kapital att handla, är det relativt få som kommer nå dit.

Du kan se det som en motivation, eller som en ursäkt (upp till dig).

Om du frågar oss så säger vi att det är för lönsamma traders som inte har nog med eget kapital att nå sina finansiella mål, om du är en redan validerad och lönsam trader kan kapitalet från en prop firma vara katalysatorn som gör att du kan ta nästa kliv i din karriär som trader.

Vår partnerfirma Forex Traders Fund erbjuder evalueringsprogram med chansen att bli backad med 100 000 USD vid godkänd evaluering med kapitalstege upp till 1miljon USD och hög profit split.

Läs mer om FTF evalueringsprogram här.

Lycka till,

-Traderkanalen

#

No responses yet

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *