Det är just vad alla traders bör sikta, att ta reda på hur bra just du kan bli! Det finns inga garantier för en trader, det finns ingen som kan lova dig hur bra du kan prestera och som du redan vet är det, och har alltid varit helt upp till dig.

Inledningen kommer inspirera rätt person, och kanske avskräcka andra. Men det är ok, trading är absolut inte för alla. Alla har rätt att ta chansen och ta reda på hur bra de kan bli, men en väldigt liten % av de som försöker kommer bli lönsamma och duktiga traders.

Frågor nya ibland ställer:

”Hur mycket tjänar en trader?”

”Om alla lär sig samma strategi, bör dem väl ta samma trades och tjäna lika mycket?”

Och alla andra varianter av de två ovanstående frågorna.

Saken är den att..

I ett fotbollslag är det ofta ett fåtal som verkligen står ut, en väldigt liten procent av alla de få som står ut går vidare och spelar professionellt. Den absoluta majoriteten bli inte professionella fotbollsspelare.

Men hur är det möjligt? De har ju gått på samma träningar, haft samma tränare och lärt sig samma tekniker? Inte lika många ställer den här frågan om fotboll som dem gör om trading. Man förstår och vet att en sport som fotboll kräver både talang, extremt hårt jobb och en mentalitet att jobba hårdare än vad de andra gör helt utan garantier att faktiskt bli en professionell fotbollsspelare.

Och här är grejen..Det gäller även i trading. Och i allt annat du vill lyckas med.

En trader blir bättre genom utbildning, hårt jobb, talang och en mentalitet att jobba hårdare än alla andra på sin trading, men det ger ingen garanti för succé.

Här är vad jag tror alla har rätt till: Att ta reda på hur bra de kan bli.

För garantier, fasta inkomster etc är andra karriärer ett bättre val. Igen, trading är inte för alla.

Ta reda på hur bra du kan bli

För att ta reda på hur bra du kan bli krävs tid, kontinuerligt arbete och planering. Om du kom in i trading för att du tänkte tjäna snabba pengar, eller för att du såg hur många instagram traders som har en Lambo så blir din karriär antingen väldigt kort eller väldigt dyr (förluster i marknaden). Oftast blir det bägge två.

En trader som verkligen lyckas kännetecknas av ett starkt intresse för marknaden, kärlek till trading och en otrolig disciplin och arbetsvilja. De börjar sin karriär av rätt anledning.

Här är vad som krävs:

Utbildning: Det krävs utbildning för att bli en duktig trader, du lär dig inte AMT, orderflöde, profil , bygga strategi och läsa grafer på egen hand. Det krävs studier och en massa test och felande, med en duktig mentor är rekommenderat för snabb feedback och justering.

Perspektiv: Rätt perspektiv är en förutsättning, du kommer mest troligt inte att tjäna några pengar ditt första år som trader. Bara att lära sig trading, få nog med praktisk erfarenhet av trading och sim kommer ta 6-12 månader, och det förutsätter att du jobbar kontinuerligt varje dag på rätt saker.

Miljö: De du har runt dig kan antingen hjälpa dig framåt, eller hålla dig kvar där du är. Om du börjar lära dig trading av rätt anledningar, men de du pratar med dagligen bara är där för att tjäna pengar fort, letar efter nästa ”perfekta strategi”, agerar på känslor istället för att jobba hårt på sin egen trading har du en massiv nackdel.

En grupp med likasinnade traders kan vara en stor fördel för dig, men de måste vara just det. Likasinnade.

Disciplin: Alla säger att trading kräver disciplin, och det är sant. Men det är inte bara själva tradingen som kräver massiv disciplin, det är jobbet kring trading. Dokumentera och utvärdera varje affär, följa upp dina resultat och ständigt lära, utveckla din förmåga, timing, entry, exit etc etc. Den sanna disciplinen ligger i arbetet att kontinuerligt jobba på din utveckling som trader. Varje dag.

De två frågorna

Låt oss snabbt cirkla tillbaks till de två frågorna i början av inlägget.

”Hur mycket tjänar en trader?”

”Om alla lär sig samma strategi, bör dem väl ta samma trades och tjäna lika mycket?”

Om du läst artikeln såhär långt inser du antagligen redan nu att frågorna i sig är omöjliga att svara på. Det vore som att fråga.

”Hur bra blir man på fotboll?”

”Om alla går på samma fotbollsträning som Zlatan borde väl alla bli lika bra som honom, göra samma mål som honom”.. Vi lämnar dessa frågor och dess svar till nyare traders som faktiskt vill lägga energi på att spekulera kring detta.

Hur det faktiskt fungerar (kontrollera det du kan kontrollera).

Om du sitter bredvid en trader på en prop firma, ni har fått samma utbildning och handlar med lika stor del köpkraft. Betyder det att en bra dag för dig, är likadan som en bra dag för en annan?

Absolut inte.

En trader måste bedöma sin prestation på hur bra man agerade i förhållande till sin plan.

Tog du alla affärer du borde tagit?

Tog du rätt storlek på positionen?

Tog du vinster på rätt sätt?

Skalade du in/ut som du borde?

En massiv vinstdag är ett resultat av hur bra du presterade i förhållande till frågor som ovan. För att kunna utföra din plan effektivt krävs inte bara kunskap, det krävs erfarenhet, disciplin, hålla känslorna under kontroll, beslutsamhet etc etc.

Det därför professionella prop trader bedömer sin prestation utifrån hur bra de faktiskt presterade i sin trading, inte bara på summan de drar in.

De vet att summan är resultatet av deras prestation, inte den avgörande faktorn för hur bra en dag var. En trader kan kontrollera vad de gör, och inte gör. De kan inte kontrollera hur många möjligheter marknaden ger idag.

Därför kan en prestera 10/10 idag, och 10/10 imorgon men intäkterna från deras trading kan variera extremt. En erfaren trader vet det och fokuserar därför på sitt utförande istället för sin P/L.

Det roliga i trading

Man kan definitivt argumentera för känslan av att göra en massiv vinstdag, tjäna stora pengar och få total frihet. Men det är på många sätt utom din kontroll.

En massiv vinstdag kommer som ett resultat av allt ditt hårda jobb, disciplinerat utförande och konstant förbättrande. Marknaden kommer belöna de som jobbar hårt, inte varje dag – men över tid.

Det är mer eller mindre oundvikligt för en trader med talang, hårt jobb och massiv disciplin att slutligen prestera på hög nivå men det kommer inte genom fokus på P/L. Det kommer genom fokus på din utveckling som trader, din vilja att ge upp saker som chattrum som håller dig tillbaks, slappa på youtube, hoppa mellan strategier och instant gratification… Inse att det tar tid, och du måste investera i att ge dig själv de bästa förutsättningarna för att lyckas.

Så frågan är, hur bra kan du bli?

#