Apr 04, 2022

Ibland kommer frågan om tid för att lära sig daytrading, och frågan måste nästan kontras med annan fråga.

Vad innebär att lära sig daytrading?

Är det att bli kontinuerligt lönsam, är det att förstå vad trading är eller är det att teoretiskt förstå marknaden och kunna bygga en plan?

Trading är inget man bara lär sig, det är något man specialiserar sig på och sedan jobbar på kontinuerligt resten av livet. Precis som Tiger Woods lärde sig inte bara golf, han tränade kontinuerligt och fortsätter träna även när han ”lärt sig” det.

Det är ett måste.

Lite bättre vecka för vecka är det som gäller.

Så hur mycket tid tar det?

Det finns de som säger att det tar 10 000 timmar att mästra något, att bli expert och riktigt vass. Jag tror det beror på många faktorer. Men väldigt få traders går in i gamet med tanken om att lägga 10 000 timmar för att bli bra.

Så för att förstå hur mycket tid som krävs kan vi börja med att se på hur den professionella sidan av marknaden lär sig trading, hur lång tid det tar och vilket stöd de har.

Det är ganska normalt med en startsträcka på 2-6 månader på en professionell prop firma, det innebär 8-10 timmar effektivt arbete per dag under den tiden. Man börjar kanske med kursmaterial, därefter grupparbeten, därefter sitta med firmans bästa traders och sen sätta ihop sin egen plan, simulera på daglig basis och till slut få börja handla live med litet kapital.

De flesta professionella traders tjänar inga pengar det första året, men om de jobbar hårt och överlever starten så finns det chans att bli riktigt bra och tjäna stort.

Så vad kan vi lära oss av att se hur professionella traders lär sig trading?

 Vi ser hur mycket tid det faktiskt tar att lära sig trading, även med stöd från världens mest kompetenta traders och coacher. 

Och inte ens i de här cirklarna lyckas alla. Faktum är att branschen säger att även för bank traders är det över 50% som misslyckas, definitivt lägre än retail statistiken som säger över 90% men fortfarande väldigt högt.

Jag tror att vem som helst KAN bli en duktig trader, men väldigt få är redo att faktiskt göra jobbet och fortsätta jobba hårt när de inser hur svårt det faktiskt är.

*Hint*

Det är mycket svårare än du tror ifrån början, speciellt om du sett hur ”enkelt” det är på Youtube och instagram.

Vissa har absolut mer talang än andra, men ni vet vad man säger. ”Hard work beats talent when talent doesn’t work hard”.

Talang och hårt jobb är framgångsreceptet. Men även utan talang kan hårt jobb väga upp för bristande talang.

Låt oss se på tiden

Så frågan är egentligen hur mycket tid du kan spendera på att lära dig trading, om vi ponerar att den ny trader på en professionell firma lägger 10 timmar per dag, cirka 200 timmar per månad och då cirka 1200 timmar på ett halvår.

(Notera också att dessa 1200 timmar är spenderade under mentorskap med tydliga studieplaner, erfarna traders att lära från etc etc).

Då är frågan, hur lång tid tar det att göra det på egen hand utan hjälp, en professionell studieplan och erfarna traders att se på?

Den frågan kan man fundera på ett tag, men statistiken säger att det mer eller mindre är omöjligt.

(PS: Det finns alltid undantag, det är ju det som bekräftat regeln^^.)

Annars hade fler lyckats, eller hur?

Nu… Det finns definitivt de som jobbar hårt.

Det finns de som gör det som krävs.

Det finns de som inte ger upp oavsett vad som sker, tar ansvar för sitt lärande och investerar i sig själv.

Det är få. Men det är också få som lyckas.

Och man måste vara villig att offra allt det, även om det inte finns någon garanti för succé.

Det vi kan göra som traders är att ge oss själva de absolut bästa förutsättningarna för att lyckas. Det innebär att imitera professionella traders så långt det går.

  • Är den där chattgruppen du är med i verkligen en professionell grupp?
  • Hjälper det här verkligen mig som trader att utvecklas?
  • Är den där youtubern du följer verkligen bra för din utveckling?
  • Lägger du faktiskt planerad studietid på din trading varje dag?

Och något som är bra för en trader är kanske inte bra för dig. Så du måste lyssna på dig själv och se objektivt på det du faktiskt gör.

Bra saker att fundera över.. Hur många professionella traders tror du svarar samma som dig på ovanstående? Hur många professionella traders tror du lär sig trading på youtube, telegramgrupper etc?

Om du inte har rätt miljö kring dig (rätt människor), rätt driv, rätt plan etc så är det omöjligt. Det handlar absolut om att testa sig fram, gå fel, testa nya vägar och eliminera det som inte fungerar samtidigt som du behåller det som genererar.

Det är vägen till framgång. Men väldigt få är villiga att löpa linan ut, de ger upp när det tar emot för mycket.

Trading är inte för alla, även om alla är välkomna att testa sin förmåga. Det är för de få som är villiga att göra mer än de flesta, fortsätta när de andra du pratar med ger upp och hela tiden jobba på att bli bättre.

De flesta du börjar med kommer inte vara med i slutet, det är sanningen.

Så det handlar om att fortsätta jobba på, även om du inte ser något direkt resultat. För resultat är laggande. Det kommer efter hårt jobb, inte före.

Är du redo?

-TK Traders

#