Apr 11, 2022

Om man vill se hur ett företag presterar brukar man se på nyckeltal. För företag brukar viktiga nyckeltal vara marginal, räntabilitet, kassalikviditet etc.

Det berättar hur effektivt verksamheten sköts idag, om investerare kan förvänta sig avkastning på kapital, vart det finns utvecklingspotential etc.

Vill man få en bra översikt över hur effektivt en trader presterar kan vi göra på samma sätt.

Vi ser på nyckeltalen. 

Trading är en business, åtminstone för professionella traders. Allt handlar om att köpa/sälja effektivt, till bra priser i rätt tid. Hur duktig du som trader är på att göra just det syns i dina nyckeltal och i resultatet.

Vilka tar är viktiga?

För traders brukar vi se på de talen som berättar hur effektivt en trader handlar, för oss är det först RR, dvs vad är vinsten jämfört med förlusterna på kontot.

En trader som har många små förluster, och sedan större vinster är duktig på att hålla risk, göra exit när marknaden säger annat och håller till tänkta targets.

En trader med stora förlustdagar i förhållande till vinstdagar är sämre på att hantera risk och exit är en parameter att jobba på.

Vi kan sammanställa några viktiga nyckeltal som:

  • RR (Hur ser förluster ut på kontot jämfört med vinster)
  • Gröna/röda dagar (Hur många vinstdagar har tradern)
  • Daily loss (Hur många dagar går till daily max loss)
  • Största vinstdag
  • Hitrate (Hur många affärer vinner tradern)

Etc.

Genom nyckeltalen kan vi se hur effektiv en trader är med sitt kapital, vart justeringar bör göras för ökad prestation men också vad som redan fungerar bra.

Det viktiga är att identifiera följande:

  • Vad som fungerar
  • Vad som inte fungerar

Därefter ta bort eller ersätta det som fungerar sämre och stärka det som fungerar bättre.

En trader har kanske flera entrysetuper, men vilken genererar mest?

En trader kanske handlar flera marknader, vilken är mest lönsam?

En trader som har väldigt hög hitrate med mindre vinster, därefter några få större förluster kan effektivisera sin trading genom att jobba på sin exit eller kraven för entry.

Etc.

Med den informationen kan en trader effektivisera sin handel stort och inte bara öka direkta resultat och kontinuitet, utan nå helt nya höjder.

En traders utveckling

Trading är likt många specialistyrken ett område där man hela tiden måste jobba på att bli bättre och uppdatera sig, till en början ökar resultaten relativt snabbt för ändringarna man gör.

För en erfaren trader handlar det inte så mycket om att lägga till och lära sig nya saker, utan snarare jobba med det man redan gör.

Viktigt: Om du gör taktiska framsteg utan att höja din mentalitet håller det inte länge. Jobba kontinuerligt på mindset och psykologi, ett problem med att göra effektiva exit kan till exempel hanteras med visualiseringsövningar, journal eller coaching.

Det hjälper oftast inte att bara säga till sig själv ”gör bättre exit”. Det krävs djupare arbete.

Så en trader som handlat med lönsamhet utan optimering kan öka resultaten drastiskt genom att jobba med nyckeltalen.

Samtidigt som en trader som handlat effektivt i 5 år ser mycket mindre effekt då han redan är optimerad och effektiv.

Men likväl krävs utveckling, arbete på mindset och en strävan om att bli bättre för att stanna hos eliten. Har du handlat effektivt i 5 år ha du redan dessa rutiner och presterar som världseliten.

”A flat line always falls” – Okänd

Bilden visar hur optimering och arbete med data ger hög inverkan på en trader till en början, därefter blir utvecklingen långsam och till sist ser vi vad som händer med en trader som slutar arbeta på sin trading, slutar dokumentera och konkurrera så som elit traders gör.

Vi tror till 100% att en traders arbete och insats utanför marknaden är lika viktigt som insatsen i marknaden.

Du vill ha en plan.

Och du vill förbättra din plan löpande. Det är så du blir en elit trader.

Så hur gör man?

Läser du den här bloggen vet du hur viktig din egen dokumentation är, inte någon annans. Din egen.

Och det är där det börjar.

Du måste dokumentera din trading väldigt väl, sortera dokumentationen efter typ av trade, typ av marknad etc.

Kommentera allt arbete du gör och ha ett intresse för att bli bättre.

Om du dokumenterar din trading för att någon säger att du bör göra det, men inte har ett genuint intresse för att bli bättre och växa missar du poängen.

Kom ihåg vilka du möter där ute och vad som krävs för att konkurrera på den nivån. En trader som har intresset, motivationen och verkligen vill bli bättre är den som vinner över tid.

Så det bör solla ut ett par traders.

Men de som identifierar sig med stark motivation och viljan att bli en riktig vinnare i marknaden, en elit trader – du har nu en karta som kan ta dig dit.

Gör du jobbet? 

#