May 07, 2022

Låt oss prata teknisk analys… I dagens läge med ett oändligt antal åsikter om vad som är bäst, vad som är rätt och hur man ska handla i marknaden…

Vad är det egentligen rätt? Vad är teknisk analys…..

Vad är det för dig?

  • Indikatorer?
  • Stöd/Motstånd?
  • Trendlinjer?
  • Mönster?
  • Orderflöde?

Vi ska inte ge dig ett svar här, för det finns inget rätt eller fel. Bara olika åsikter. Läs det en gång till och anamma det som fakta.

Teknisk analys för oss är när en trader använder visuell information från en graf för att ta sina tradingbeslut.

Det är vad teknisk analys är.

Vissa traders använder sekundärdata för de tror att historiken visar framtiden, och andra använder primärdata för att ta beslut baserat på hur säljare/köpare interagerar just nu.

Vi tror att en mix av dem kan vara effektiv, men det är en teori som måste testas av tradern själv eftersom alla traders är olika och matchar olika modeller/strategier.

Låt oss prata om några av de tekniska faktorer traders använder och hur nya perspektiv kan hjälpa dina resultat.

Indikatorer

En indikator kan ses som en tratt, du vet en sådan du har när du fyller bensin i gräsklipparen.

En formel/algo har skrivits för att använda historiska priser och data för att sedan rita, projicera eller visa något visuellt på en graf. En vanlig indikator nya traders använder är medelvärden (Moving averages). Ett medelvärde ritas därefter ut på grafen i form av en linje.

En MA50 tar t.e.x snittpriset för de 50 senaste candlesticks som du har på grafen, kör dem genom tratten och ritar en linje. Om denna information är viktig eller ej beror på dig som trader och hur du planerar dina affärer.

Att köpa blint när pris kommer till MA50 är ingen strategi mer än att du köper till snittpris över de 50 senaste perioderna, men du kan bygga en strategi kring MA50 om det är något som resonerar med dig.

I grunden är det inte en indikator eller strategi i sig som är avgörande, det är hur en trader använder den.

 Stöd/motstånd

Dessa linjer är också vanliga hos nya traders, och det vanligaste problemet med s/m är att nya traders verkar tro att det rör sig om ett specifikt pris.

Förstå mig rätt.

Stöd och motstånd kan vara effektivt eftersom det visar vart pris avvisas i marknaden, men det är inte en specifik prisnivå som du drar en horisontell linje på.

Se det snarare som ett område, eller en zon.

Och även om pris avvisades på nivån tidigare betyder inte att det kommer göra det igen, att köpa blint på stöd och sälja motstånd är ingen hållbar modell. Du är givetvis välkommen att testa och bevisa oss fel men igen.

Det handlar inte om rätt eller fel.

Om du testat att köpa motstånd och inte sett lönsamhet, då är det troligen inte en lönsam modell. 

Men kanske en justering i entry skulle göra den lönsam?

Kanske du ska gå kort i marknaden när alla de som köpte precis innan stödet bröts tvingas sälja med förluster och orsakar en snabb nedgång?

Vad händer om du adderar orderflöde eller ett annat kriterie för entry? Det här är just de frågorna en nyfiken trader ställer sig själv.

Det är så du blir en framgångsrik trader. När du slutar tänka ”rätt/fel” och blir objektiv i din observation av marknaden. 

Det är nyckeln.

Testa modeller och skapa din egen version av något som resonerar med dig och fungerar när du gör det.

Trendlinjer

Vi alla har sett fina exempel på grafer med trendlinjer, dra dem mellan bottnarna och dra en linje på topparna om du vill ha en fin kanal. 

Ser bra ut eller hur?

Köp när priset kommer ned till den förlängda trendlinjen och sälj när den testar den förlängda övre kanalen.

Men..

Om du testat detta i praktiken inser du snart att det sällan fungerar..

(”Varför köper jag alltid precis när trenden ska skifta”)

Problemet med trender är att de sällan rör sig precis som i böckerna, en marknad är i trend när pris accepteras högre och högre (eller lägre och lägre). Och många gånger kan du inte dra en fin linje eller kanal som visar det, du ser det enbart genom att läsa pris.

Om pris har acceptans kring samma priser över en tid är marknaden balanserad och ej i trend.

Det har ingenting med en linje att göra.

Det här perspektivet på trend kan rädda många nya traders, men vi förstår absolut det attraktiva med att dra fina kanaler och linjer på grafen.

(Det ser ju bra ut i sociala medier!)

När det gäller strategi är det mycket riktigt ofta bäst att handla i marknadens riktning, d.v.s om säljare kontrollerar pris och köpare steppar ned (lägre värde accepteras) är korta trades mer sannolika vinster än longa.

Om marknaden roterar kring ett balanserat värde är entry i avvisade priser med exit i medelpris oftast en mer lönsam strategi.

Fokus på priset och dess reaktion istället för att dra fina linjer gör att du hittar den riktiga trenden, inte den som du kan dra en fin linje på.

Mönster

Vissa traders handlar mönster och menar fullt ut att hur marknaden ser ut rent visuellt kan visa på vart marknaden ska härnäst.

Igen.. Rätt eller fel?

Det spelar ingen roll. Och om du tänkte det nu så börjar du tänka som en trader.

Det handlar inte om rätt eller fel. Det handlar om att ta en teori, göra den logisk (För dig) och se till att den följer marknadens grundlagar och sen.

Testa den!

När du testar den kommer du se vad som fungerar och inte.

Det vi kan säga av ren erfarenhet är att marknaden VÄLDIGT sällan ser likadan ut, och du kan sätta 5 olika s.k ”pattern traders” i samma rum och få 5 olika teorier.

(Det finns många roliga skämt om Elliot waves och fjärilar på graferna).

Det betyder inte att det inte fungerar. Det betyder bara att det inte är duplicerbart mellan traders eftersom den egna förmågan att se dessa spelar in till 100%. Det bygger inte på obestridlig fakta som t.e.x orderflöde gör.

Orderflöde är fakta. Hur du använder den är din strategi.

Orderflöde

Vissa kallar det att ”läsa pris” eller läsa grafen. En trader som handlar orderflöde på riktigt läser prisets interaktioner på prisnivåer antingen genom att se direkt på orderdjupet (level 2) eller genom att se på ticksen direkt i en graf (ofta candlesticks). 

Många gånger använder tradern båda två (Graf och level 2).

Det vi lär ut i våra kurser är baserat på orderflöde, därefter bygger man strategi och taktik för entry/exit baserat på den kunskapen.

Orderflöde är fakta, det är vad som har hänt och händer just nu. Det är inte upp till tolkning som många andra tekniska analysverktyg.

Hur du däremot använder den är däremot upp till strategi och tolkning. Det är här du utvecklar din edge.

Genom att bli mer effektiv än andra traders på att använda datan. Orderflöde kan visa vart och när många traders går long eller kort, och således när dessa kan tvingas likvidera förluster.

Att identifiera när väldigt många traders, både de som är/går long och de som är kort i marknaden tvingas göra samma sak (t.e.x köpa till marknadspris) är en effektiv modell många professionella prop traders använder och bygger sin strategi på.

När många tvingas göra samma sak sker stora rörelser och snabba rörelser. Detta är en intraday traders optimala situation.

Summering:

I det inlägget går vi över många av de vanliga taktikerna och verktygen som traders använder i sin tekniska analys. Det vi noterar upprepade gånger är att ingen approach är rätt eller fel.

Nya traders letar ofta efter den ”bästa strategin” eller den ”bästa indikatorn”.. Tyvärr måste vi informera dig om att den inte finns.

För det är olika för olika traders.

Och till 100% upp till trader den som utför.

Vi har lärt många traders samma koncept och grundtänk, även givit dem samma mallar att bygga sin regler kring. I slutändan är det ingen som handlar exakt samma och tar samma affärer.

För det fungerar inte så. En trader måste hitta sig själv och sin taktik. Du kommer aldrig bli en annan trader, och du bör inte heller försöka bli det.

Lär av andra, ta koncept och teori och TESTA. En nyfiken trader är på god väg mot att hitta sig själv.

Just nu kan du boka en fri 30 minuters strategisession med oss, vi ser över dina mål som trader och ser om vi kan hjälpa dig nå dit. Inga förpliktelser.

Lycka till med din trading, 

-TK Traders

#