Vad är drömmen om trading för dig?

Vi ställde den här frågan till en grupp traders i vår community och fick många varierande svar.

Här är några.

 • Ersätta lönen och bli digital nomad
 • Tjäna extra pengar (Behålla jobbet)
 • Handla för en hedge fond
 • Öppna egen fond/family office
 • Bli prop trader på fysiskt trading floor
 • Leva på avkastning på eget kapital

När man läser ”drömmarna” eller om vi säger ”målsättningarna” från olika traders reflekterar vi samtidigt över hur öppet trading faktiskt är.

Om du besitter kunskap och expertis. Kan du bygga din karriär precis som du vill.

 • Handla hemifrån med eget kapital:YES
 • Bli prop trader: YES
 • Handla för en fond:YES

Du ser trading har väldigt få gränser, det är få regler och riktlinjer som säger vad du måste göra mer än de fasta handelstider. Vi kan bara handla när marknaden är öppen. Men att sätta regler….

Det är en av de största utmaningarna för traders. Sätta sina egna gränser och regler och hålla dem.

Allt börjar med klarhet

Med så många alternativ och möjligheter känner många att vägen fram är diffus, vilket inte är speciellt märkligt. Om du inte vet vart du ska, är det inte bara svårt att nå dit. 

Det går ej.

Du kan komma någonstans, och kanske du märker på vägen att det var dit du ville?  Men chansen att hamna fel är för stor. Risken är ej försvarbar.

Klarhet är svaret. Klarhet i vad du vill och vart du ska.

Så här är en övning till dig som läser för att bringa klarhet

När du gör den här övningen föreslår vi att du använder papper/penna och verkligen tänker utifrån  vad du vill (inte vad du ser andra göra online). Var specifik! Att säga ”jag vill få ut avkastning” är inte specifikt och ger ingen ytterligare klarhet.

Skriv exakta detaljer: hur det ser ut, vart du sitter, tider, vart du bor, etc etc.

Övning för klarhet:

Vad, hur och varför.

Vad

Vill du få ut av din trading?

Vad är trading för dig?

Hur

Ser det ut när du kommit dit?

Hur har andra gjort som kommit dit du vill komma? (Riktiga personer)

Varför

Är dina ”vad” viktiga för dig?

Är du inte där du vill vara idag (vad saknas)

De här sex frågorna är en bra start för att få klarhet i vad du vill komma i din karriär som trader, och om du inte hade en aning om vad du ville före så kan du nu börja med att utesluta ett par saker.

Om du gör den seriöst och noggrant. Får du också ned ett par punkter som du saknar idag, och kan därefter göra en plan för att ”fixa dem”.

En sista fråga att lägga till är vem.

Vem måste jag bli för att prestera på den nivån jag vill. Här är det ofta nyttigt att studera exempel, t.e.x en trader som lever det liv och sätt som du vill göra.

Faktum är att du måste ändra saker med dig själv, dina vanor och dina beteenden för att prestera på en högre nivå än du gör idag. Vissa vägrar att inse det.

Men se det som en del av din egen utveckling. Allt du gör och är idag, skapar resultaten du har just nu. Vill du ha mer eller prestera på en högre nivå, då måste du uppgradera några beteenden och vanor.

Vill du leva på avkastningen på eget kapital är det sunt att studera en trader som gör det idag, även om du kan lära mycket av an banktrader som hanterar miljarder i en position…

Sår får du mer ut av att lära direkt från en källa som gör exakt det du vill göra.

För en trader som vill göra karriär så finns det många alternativ, vill du göra det på en fysisk firma där du sitter på ett trading floor?

Vill du handla hemifrån åt en prop trading firma?

För en trader som vill leva på avkastning… Är det med dina egna pengar eller ska du ta investerare i din egen fond eller family office?

Det finns igen… Oändligt många sätt att bygga karriär inom trading och du måste nischa in dig på vägen som tilltalar dig.

Förstå då kan du börja göra rätt saker för din vision.

Måste man ha mål och visioner?

Svaret är nej. Man måste ingenting.

Men om du tänker över hur marknaden är uppbyggd så kommer du vilja sätta dig egna mål och göra en plan för att nå dem.

Här är varför.

Trading är inte som fotboll eller hockey. Det finns inga divisioner eller ligor, alla spelar i samma liga. oavsett kunskap och erfarenhet. Det innebär att hobbytraders och nybörjare handlar direkt emot erfarna proffs.

Tänk dig det scenariot i sport som helst. Vi skulle säga att det är orättvist.

Och vi kan säga detsamma om trading. Men det gör ingen skillnad. Så istället för att fokusera på saker vi inte kan ändra, låt oss bygga en solid plan som sätter dig i läge att konkurrera med erfarna proffs och nå dina mål som trader.

Vi tror det är bättre.

Steg 1: Klarhet

Steg 2: Plan baserat på dina sanna mål

Låt oss diskutera steg 2.

När du vet vad du vill som trader, hur det ser ut och vad du saknar kan man tro att det är enkelt att bara göra en plan, fixa det och leva sin dröm.

Men det är en del saker däremellan som måste göras. Och det är dessa som hindrar 99% av traders från att nå sina mål.

Här är dem…

 • Göra jobbet som krävs (det är mycket mer än du tror)
 • Göra investeringarna som krävs (mentorer, coacher, plattformar, edge)
 • Göra fel, göra om (De flesta insatserna man gör felar, var villig att testa igen med ny approach även om du misslyckas.)

Så.. Låt oss utveckla.

Majoriteten av traders gör inte jobbet som krävs, de har fel förväntningar på trading och gör därför inte jobbet som behövs för att bygga erfarenhet och förutsättningar att konkurrera i marknaden.

De börjar för tidigt, med för lite kunskap och med pengar de inte har råd att förlora. Detta leder ofta till smärtsamma upplevelser och framkallar dåliga beteenden i marknaden (emotionell trading).

Det här kan vara svårt att läka och arbeta bort senare. (Men det är möjligt).

Utav alla som läser det här inlägget finns det en stor skara som förstår varför det är viktigt att få klarhet och utarbeta en plan för att nå fram. Men ändå är det bara en liten procent som kommer göra det.

Och en ännu mindre procent som sedan fullför sin plan. Det sägs att på 1000 personer kan man räkna de på handen som löper linan ut. Jag tror och hoppas att den siffran är fel.

Men även om den stämmer.

Så har du nu receptet för att få en rejäl edge, och placera dig i den absoluta minoriteten (99e percentilen) bara genom att göra det som faktiskt krävs och sätta dina mål.

Och om du lever i drömmen om att trading är enkelt och du inte behöver göra jobbet.. Fine, alla har sin rätt att testa på sitt sätt. Men när man ser att det inte fungerar, är det dags att vakna upp och testa andra vägar.

Mer etablerade vägar.

För att prestera krävs mer än tanke. Det kräver insats. Fokuserad insats och ett konstant arbete på rätt sak vid rätt tidspunkt.

Arbeta rätt är minst lika viktigt som att jobba hårt, faktum är att det troligen väger tyngre.

Du kan jobba hårt varje dag, men om du jobbar på fel saker kan du omöjligen få rätt resultat. Att arbeta konsekvent på rätt saker är vad som får dig fram. (Jobba hårt är bara en bonus).

Dags att göra planen,

-Tk Traders

#