Valutamarknaden (FX=foreign exchange) skiljer sig från många andra marknader med dess utmärkande öppettider (24/5).

Medan en börs som regel har offentliga öppetider som t.e.x 09:00-17:00 plus pre-market och aftertrade så har Forex flera olika sessions där marknaden är öppen. Förståelse för hur sessions fungerar och hur det påverkar handeln är otroligt viktig för intraday och aktiva traders.

FX är idag den mest likvida marknaden i världen, men det är stor skillnad på när du ser på marknaden och det som avgör är hur mycket likviditet som strömmar igenom.

Man brukar dela in dagen i 3 aktiva sessions.

  • Tokyo
  • London
  • New york

Vissa tider överlappar dessa sessions vilket innebär handel på två tidszoner samtidigt. Detta leder till högre volatilitet eftersom mest traders är aktiva.

Här under är de tre stora sessionerna på daglig basis i GMT (vanlig servertid i handelsplattform).

Vi kan se hur ”Asian/Tokyo session” överlappar med London/European session en timma på morgonen (07:00-08:00 GMT+0). Detta är svensk tid 08:00-09:00 vilket också är pre-market på t.e.x DAX (tyska indexet).

Varför är det viktigt med sessions?

En av de viktigaste sakerna med sessions är volym, ökad volym ger ökade chanser för att nivåer bryts, försvaras eller skapas. Samtidigt så kräver stora traders som t.e.x bank traders, hedge fonder etc massiv likviditet för att fylla sina positioner, så vi kan tänka oss att de måste handla de tider där mest volym kommer in.

För en trader är det viktigt att se på just dessa tider eftersom nivåer som bildas, försvaras och skapas har stor betydelse för hur marknaden handlar resten av dagen.

Många daytraders handlar t.e.x enbart de första timmarna av dagen med start på överlappningen mellan sessions.

Olika tillgångar

En annan sak som är viktig är tillgångarna och vilka som är mest aktiva under olika perioder. Vi kan t.e.x se att EURO är mest handlat under european session, ganska logiskt.

Så för en trader som handlar Euro-baserade par på intradaybasis är ofta nivåer som bildas under Londonöppning och tidiga timmar mest avgörande.

När man bygger sin tradingplan och strategi som daytrader är timining och sessions en viktig del.

Här nedan följer en bild över trading rangen för de största valutaparen under en handelsdag (i snitt. Källa:Investopedia).

Tar vi ett par som GBPUSD ser vi att natthandeln är relativt tunn och att volymen ökar markant under tidig London session och håller sig hög hela vägen fram till London session avslutas med en peak när London och New york överlappar.

Slutsats

Det första en trader måste veta är om hög volatilitet och volym är bra för strategin eller om lägre volatilitet är mer fördelaktigt. Därefter kan man centrera in sig på de tider som är bäst baserat på det.

Många daytraders som handlar momentumbaserade modeller eller breakouts behöver högre volym och väljer därför tider där det existerar.

I tillägg kan vi säga att många modeller som presterar bra i hög volatilitet kanske inte alls presterar i en miljö med lägre, därför är timing och förståelse för sessions en väldigt viktig del för aktiva traders.

Hoppas inlägget hjälper,

-Tk Traders

#