Professionella traders använder professionella metoder för att växa och utvecklas som traders, det är ingen direkt nyhet. Men väldigt få retail traders gräver djupt i journal och loggning av trades.

Det är extra jobb, det är inte alltid tydligt vad man ska logga och det är kanske inte lika kul att logga en förlustdag som en vinstdag.

Speciellt inte när man missar poängen med att logga trades.

Välkommen till tradingjournal för dedikerade traders!

Låt oss börja med några anledningar till varför journal och att logga trades är en nyckel till din utveckling som trader.

  • Du behöver inte längre gissa vad som fungerar (din journal visar dig)
  • Klarhet i vart dina misstag ligger (det som får kontot att minska)
  • Klarhet i exakt vad som fungerar för dig (det du bör göra mer av)
  • Distans till resultat och fokus på process
  • Fokus på rätt saker
  • Det är en obligatorisk arbetsuppgift för de flesta anställda traders på prop firmor, hedge fonder etc. Så varför skulle du inte göra det?

Listan kan göras lång, men över är några av de punkter jag gillar mest med min tradingjournal.

Så, vad ska man skriva i sin journal?

Först. Vi föreslår att man skriver den direkt efter man är klar med sin trading varje dag, det är då du är mest ”inne” i det och kommer ihåg mest från din sesion.

Journalen bör skrivas helt objektivt, dvs ”vad som hände”, ”vad du gjorde”, ”vad du borde gjort”, ”vad du missade” etc etc. Poängen är att ta lärdomar från både det du gjorde, det du borde ha gjort och vad du inte gjorde.

Här är en simpel mall vi använder för att logga:


Screenshot Daily

Screenshot executions

Summering:

Lärdomar och förbättringar:

Var dagen lyckad?

Förbättringar:

Vad fungerar inte? (Eliminera)

Resultat:

$


Förklaringar

Vissa delar fylls ofta i under aktiv session och andra delar fylls i efter. Daily screenshot syftar till att visa en överblick över marknaden i ett större perspektiv, t.e.x en profil från daily grafen eller en market profile från gårdagens intraday session.

Screenshot executions visar din utförda affärer, Mt4 och MT5 kan plotta dina genomföra affärer direkt på grafen vilket underlättar för denna del. Det visar och exakt hur bra du tog dina affärer både i kontext och i större format.

I summeringen skriver vi kommentarer på våra utförda affärer, saker vi noterade under session som vi vill komma ihåg etc. Skriv ned allt som du tycker är viktigt.

Var dagen lyckad? (vi mäter inte i resultat här, utan hur bra du agerade på vad marknaden visade dig och i förhållande till din plan).

Förbättringar: Skriv ned vad som ska förbättras från dagens utförande tills imorgon.

Vad fungerar inte: Vad ska du sluta med helt och eliminera från din trading.

Resultat: Vad var ditt resultat.

Det finns troligen inget rätt eller fel sätt att logga sin trading på, det finns automatiserade tjänster som tar din data direkt från handelsplattformen, räknar ut statistiken för dig etc och om det är vad du föredrar, kör på. Det viktiga är att göra det på något sätt.

För de allra viktigaste lärdomarna finns i ditt eget arbete.

Lycka till med din journal!

-PS

Läs fler inlägg för traders här

#

No responses yet

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *