May 30, 2022

För alla som bygger sin strategi och trading plan, det här är en avgörande detalj..

När man studerar trading börjar man ofta på det teoretiska planet, man lär sig hur saker fungerar och hur det ser ut. Ett fåtal lär sig också varför saker sker och hur det fungerar bakom det visuella, men många hoppar över det här steget.

”Varför steget” är viktigt… 

Många lär att sig när det här sker så sker ofta X men missar att lära sig varför det faktiskt sker. Förståelsen för varför är väldigt viktig och adderar säkerhet i en traders utförande.Det är här du lär dig varför priset dippar snabbt under stödet och sedan skjuter iväg i andra riktningen. Varför priset bryter ut, sen drar sig tillbaks lite längre än alla tror och sen fortsätter i ”rätt riktning”.

Låt oss prata marknadsobservation.

Det här steget kommer efter den teoretiska delen av en traders utveckling, det är när du sitter och skriver ned detaljer om vad sker under en tradingsession på ett objektivt sätt. Det är ett effektivt sätt att bygga praktisk erfarenhet och lära sig koppla teori till praktik.

Du tar dina noteringar och ser hur effektivt de fungerar tillsammans med checklistan/strategin du satte ihop under din teoretiska utbildning.

Oftast märker du under observation att du inte har klarhet i allt. Marknaden rör sig inte exakt som du såg i teorin (kursen, boken etc) och det är helt normalt.

Marknaden är aldrig exakt samma. (Därför är ”varför steget” så viktigt)

Om du lär dig varför saker sker så kan du förstå och dra parallel mellan händelser som andra traders missar. Det är här erfarenhet spelar in och du kan bara få erfarenhet genom praktik.

Övning för marknadsobservation (Daytraders).

Redskap:

  • Penna
  • Papper
  • Handelsplattform med simulator

Börja med att spola fram till starttiden för din session, i den marknad du har valt att handla. Exempelvis 08:00, DAX eller 15:30 DJI.

Börja med att notera hur din överliggande TF ser ut och vad dagens kontext är. Vad ser du, vad har du för viktig information från igår, vad tar du med dig in i session. Vad är din tes baserat på gårdagens handel kontra dagens förhandel.

Gå ned på din entry timeframe. Studera handel noggrant minut för minut och notera vart säljare håller, vart köpare steppar in och när ena sidan tappar kontroll. Notera vad som sker när nivåer återtestas från andra sidan, går motsatta sidan in och håller eller går pris rakt igenom.

Allt det här är viktigt information om aktiviteten inför öppningen och hur vi planerar dagens handel (efter observationsstadiet).

Vi brukar ta en screenshot också, men det är dina noteringar med penna och papper här som är viktiga. Penna och papper håller dig objektiv och ger dig tid att reflektera över informationen. Börja med en eller två sessions och notera saker i detalj.

I en effektiv marknadsobservation lär du dig massor, du lär dig hur marknaden handlar, ser tonvis med exempel på reaktioner och tar teori till praktik. Det är här du kommer se potentialen i din strategi och vart du måste justera, i början kommer du missa mycket – men det är en del av processen.

Momentet att ta teori till praktik är oftast det svåraste, och vi förstår att man måste göra det i många saker utanför trading. T.e.x att lära sig cykla.

Du läser inte en bok om hur man cyklar och sen ger dig ut för en brant backe. Du lär dig vart tramporna är, vart styret är, bromsen etc..

Sen så testar du!

Trading är också en praktisk sport, du måste ta teori till praktik och ingen kurs eller guide i världen kan ersätta den praktiska delen du får från marknadsobservation. 

Du kan ”kopiera” kunskap från en annan trader, men aldrig erfarenhet – den måste du bygga själv.

Observation görs enklast i en trading simulator, där kan du spela fram data, pausa, notera och spela fram igen i olika hastigheter.

Nästa steg (När du gjort minst 20 sessions med ren observation) är att identifiera potentiella trading möjligheter utifrån din strategi, gör det efter du gjort minst 20 sessions med enbart objektiv observation. Det är nu du kommer märka vad som fungerar i din checklista och vad som måste justeras utifrån hur marknaden handlar och hur du som trader tolkar information.

Din checklista måste vara personlig eftersom du som trader tolkar information i din egen hastighet och på ditt eget sätt. Du kan bygga den efter en annan traders struktur, men i slutändan måste den vara din.

Att vara objektiv är en utmaning i början och en färdighet du måste lära. Du har meningar, tankar och tror saker om marknaden. När du släpper allt det och ser marknaden för vad den är, och tolkar informationen helt objektivt släpper många spärrar.

Den här processen är något professionella traders senare tar med in i live handeln också, och den dagliga journalen brukar vara minst lika detaljrik som den var under observationen. Marknadsobservation är inget man gör en gång, det är en process och övning för att hålla sig objektiv och använda informationen som kommer från marknaden utan personliga meningar, åsikter och tankar.

Vi som traders har en guide som säger när vi ska köpa/sälja, minska positioner, öka på position etc.. (Vår egen testade strategi/tradingplan). För att använda den effektivt måste vi först tolka informationen objektivt. Träna på din observation 🙂

Lycka till,

-Tk Traders

#