Jun 16, 2022

I dagens samhälle är vi duktiga på att peka på andra, och den egenskapen tar vi med oss in i trading. Men om du inte tar ansvar och äger din prestation när det går dåligt, så kan du inte med rätta göra det när det går bra.

Blame Others Images – Browse 1,664 Stock Photos, Vectors, and Video | Adobe  Stock

Sociala medier visar ”den bästa bilden” av en persons vardag.Den bästa bilden från semestern. Åtminstone i de flesta fall.

11 European Tourist Sights On Instagram Versus Reality

I Tradinggrupper läggs de ”bästa affärerna” upp. Ingen vill visa en dålig sida och undviker det så långt det går.

Och det ger en fel skev bild av verkligheten. Därför är det så svårt att ta ansvar för sin prestation när det inte går som du vill, för du är ju perfekt eller hur?

Du letar bara efter den där ”perfekta bilden” att posta.

Nej, de flesta vet att ingen är perfekt eller att vi alla är perfekta. Välj din sanning. Oavsett så måste en seriös trader att äga sin prestation och vi ska gå in på varför.

När något går bra vill vi ta cred, men om något går fel så ”ja men det var för att (Random extern faktor som ej går att kontrollera)”.

Det sitter i sedan barnsben och många växer aldrig ifrån det. Ungefär som när barnen säger ”ja men han började ju”..

Så yes, vi har många 30-50 åriga ”barn” som vägrar ta ansvar i dagens samhälle. Det är alltid någon annans fel.

Och det är såklart okej, det är ett eget val att spela offer MEN fråga dig själv om det verkligen är vad du vill göra i livet.

Om det är exemplet du vill visa för dina barn och barnbarn.

Eller om du vill fostra en ansvarstagande generation som äger sina resultat och tar ansvar för sin utveckling, oavsett vad det gäller.

Visa med exempel.

Om du vill ha kontroll över dina resultat. Inse att du aldrig kan påverka vad andra gör, och när du lägger skulden på andra (en extern faktor du inte kan kontrollera) så förlorar du all kontroll.

När du äger dina resultat och tar ansvar kan du bli bättre och fixa det.

Det här hände nyligen (Och händer ofta)

En trader jag pratade med här om veckan hade för några månader sedan gått in i en aktieaffär efter ett tips från en vän, den här affären hade inte gått speciellt bra. Vännen hade gjort bra affärer tidigare men just den här som den här tradern ”hakade på” gick dåligt.. Faktum är att när vi pratade låg den här affären strax norr om 300 000;- minus.

Och den här tradern frågar mig ”vad tycker du jag ska göra”?

Mitt svar: Äga din prestation..

Låt mig förklara.

Problemet här ligger över flera dimensioner.

För det första så skyller tradern ifrån sig på sin vän, ”det var han som gav tipset” och även om så är fallet så är det du som själv är ansvarig för din handel och vad du gör (inte din vän) så den tanken måste du släppa på en gång. Du har satt in pengarna till ditt handelskonto hos din mäklare, du är ansvarig för vad som händer med dem där.

Det är inte schysst mot din vän, och det är fel för dig om du vill höja din mentalitet och bli en seriös trader (och människa).

Nästa steg är såklart att den här tradern uppenbarligen saknar kunskap och riskplan. Annars skulle det inte finnas en situation där förlusten är stor (för tradern) och tradern kontaktar en random tradingsnubbe på internet, i det här fallet mig.

Och frågar ”Vad tycker du jag ska göra”.

Även här försöker tradern hitta sätt att lägga bort ansvaret på andra, för om någon annan säger vad han ska göra så kan han skylla ifrån sig om det går fel MEN ta ansvar om det går rätt.

Det här är det lägsta av det lägsta traders.

Och ingen seriös trader vill inte leva där. Det handlar om totalt ägarskap, både sidor. Det bra och det dåliga.


(sidnotat: Jag säger aldrig vad någon annan ska göra i sin trading, och det bör inte du heller göra). Faktum är att om någon frågar vad dem ska göra har dem inget i marknaden att göra, dem bör förflytta sig till skolbänken och studera tills dem själva kan besvara frågan.

PS: Vi har en unik gruppcoachingmodell för tradingföretag och många andra företag utbildar privata traders online, så det är inte svårt att hitta material och utbildningar. Så lägg bort ursäkterna och agera)


Nu. Vi alla är människor och gör både misstag, snedsteg, framsteg och (rätt/fel) beroende på vem du frågar.

Det är också till stor grad en fråga om mognad. Majoriteten av alla människor har någon gång haft beteendet vi beskriver ovan.

Det viktiga är att växa ifrån det.

Det har sin plats i tidig ålder och på förskolan, men måste sedan tränas bort. Åtminstone om du vill ha någon form av chans till succé.

  • Som trader.
  • I karriären
  • Att bli lycklig
  • etc

Du kan enbart kontrollera vad du gör. Inte vad andra gör, vad andra säger eller vad andra postar. Tänk så nästa gång du fryser lite och vill dra på dig offerkoftan, du har möjligheten att äga situationen och ta ditt ansvar istället för att peka åt ett annat håll.

Så låt oss ta det djupare.

Jag har pratat med traders på olika nivåer under 7 års tid, jobbat direkt med vissa och i grupp med andra. Vi har undervisat i basics, diskuterat strategier och fokuserat djupt på mindset. Vi har videokurser och vi har haft hela utbildningsprogram med gruppträningar etc.

Idag jobbar jag som prestationscoach 1 on 1 och hjälper traders öka sin prestation och resultat. Jag är väldigt selektiv med vem jag arbetar med. Du måste vara seriös och ”coachbar”, dvs mottaglig.

Det finns många saker som fascinerar mig med människor och man lär sig mycket genom att studera andra.

Men en sak som sticker ut är just detta.

När det går bra tar vi cred, när det inte ”går bra” så är det fel på (Fyll i extern faktor som ej går att kontrollera). T.e.x marknaden, strategin, mäklaren, Donald Trump, Putin, kriget i… etc etc etc…)

Det tar aldrig slut.

Äga din prestation och ta ansvar för din utveckling är det första du MÅSTE göra för att få jobba med mig, för om du inte gör det kan inget rädda dig. Jag jobbar med vuxna människor som är seriösa med sina mål och detta gäller de flesta i branschen.

Om du inte är ”coachbar” kan ingen coach hjälpa.

Om du skyller ifrån dig måste du växa upp mentalt första, komma ikapp din biologiska ålder.

Om du vill ”göra det själv utan coach”. Gör det, men när du kör fast – ta hjälp. Att vara fast länge kostar mycket mer än en coach gör.

Om du känner dig träffad av artikeln, fantastiskt. Du har nu ett val att göra, ta det här som ett uppvaknade och jobba på att bli ”bättre”. 

Eller vara okej med hur det är och leva vidare. För mig spelar det ingen roll, men för dig och dina nära kan det vara helt avgörande. Många av oss är bara ett beslut ifrån massiv förändring, men väljer att inte agera för att det tar tid.

Och resultat kommer inte omedelbart.

Vi alla vill ha resultaten, men inte ses göra jobbet. 

Var den som gör jobbet och var stolt för det.

Traders, den här artikeln blev längre än tänkt men hoppas den inspirerar och ger perspektiv på ägarskap för traders.

-Tk Traders

#