Välja FX mäklare

Den här artikeln är för dig ska välja FX mäklare. Ingen lätt uppgift, men en viktig en. För att kunna handla i marknaden måste du ha en mäklare. Detta är ingen fysisk person, utan ett företag som erbjuder dig tillgång till marknaden och plattformar att handla via.


De har också dina likvida medel på sina konton, därför är det viktigt att mäklaren är reglerad och under tillsyn.

För dig som bor i Sverige finns det många alternativ, det finns en del utländska bolag som har svenska filialer och hemsidor och en hel del som opererar mer globalt.

I den här posten visar vi vad vi ser på, vad vi anser är viktigt vid val av mäklare och förhoppningsvis hjälper det dig i ditt val.

Punkter vi ser på:

  • Reglering (Har företaget licens och är det under tillsyn från lokal regulator)
  • Garanti (Finns det bankgaranti, dvs är ditt kapital säkrat om mäklaren skulle gå i konkurs)
  • Support (Hur snabb är deras support och hur hjälpsamma är dem)
  • Insättning/uttag (Hur kan man sätta in pengar och hur fungerar uttag)
  • Plattform (Vad erbjuder dem för plattform att handla via)
  • Marknader (Vilka marknader erbjuds)
  • Spreads/avgifter (Vilka avgifter tar dem för handel)
  • Hävstång (Vilken hävstång erbjuds)

Reglering

Ett reglerat företag måste förhålla sig till lagar och regler och står under tillsyn av den lokala regulatorn. Det innebär mer säkerhet för oss som kunder hos mäklaren. I Sverige har vi Finansinspektionen, motsvarande regulatorer finns i de flesta länder. 

Här är några av de stora:

FCA: (United Kingdom)

Cysec: Cypern (Vanlig EU-reglering)

ASIC: Australien

CFTC: USA

NFA:USA

En reglering av dessa innebär ingen garanti för att mäklaren i fråga är ett bra alternativ, men det ökar säkerheten för oss som kunder.

EU-regleringen Cysec är väldigt vanlig och ett måste för mäklare som ska marknadsföra sina tjänster till EU-kunder, många av bolagen har dotterbolag utomlands med andra regleringar för att gå runt begränsningar kring hävstång etc som infördes av ESMA för några år sedan.


Detta kan ses som positivt eller negativt beroende på dig som trader. Den positiva biten kan vara att du får tillgång till mer hävstång genom att handla via företagets dotterbolag, men samtidigt missar du säkerheten som EU-regleringen ger. (Detta är något du måste avgöra själv).

Varför är Cysec populär bland mäklare?

Cysec är den ”slappaste” regleringen i EU och den tillåter många tjänster som andra regleringar inte gör, t.e.x social trading, copy trading, signaler etc etc. Det är också den billigaste och snabbaste regleringen att få för en mäklare, därför ser du den hos de flesta EU-mäklare idag.

Ger den fortfarande ett bra skydd för dig som kund: Ja, vi tycker det.

Garanti:

Det vi ser på här är först så att mäklaren har kundernas medel på segregerade bank konton, dvs dina pengar används inte för mäklarens drift. Detta är ett krav från samtliga regulatorer.

Det andra vi ser på är om ditt kapital har en garanti ifall mäklaren skulle gå i konkurs, motsvarande den svenska statliga bank garantin. Vissa mäklare har tilläggsförsäkringar som täcker högre belopp och vissa har standarden som brukar vara kring 50 000 enheter (euro/dollar).

Support:

Här ser vi på vilken support vi kan få av mäklaren, har de live chat? Kan man ringa dem när som helst? Vi tycker det är viktigt att kunna få tag i mäklaren och få svar snabbt.

Varning: Vissa mäklare erbjuder en ”personlig account manager”, vår erfarenhet säger att detta är negativt. Anledningen till det är att account managern sällan är något mer än en ”säljare” med målet om att få dig att handla mer, sätta in mer pengar och slutligen handla så mycket som möjligt (så dem tjänar mer). De är oftast jättetrevliga, men sällan behjälpliga i längden.

Insättning/uttag:

Det ska vara enkelt, smidigt och snabbt att sätta in pengar OCH ta ut dem. De flesta mäklare erbjuder insättningar med VISA/Mastercard och vanlig banköverföring. Även om överföringar brukar ta ett par dagar är det oftast ett bra alternativ, lägre avgifter och mindre krångel med banker.

Plattform:

De flesta mäklare idag erbjuder MT4, MT5 och vissa erbjuder cTrader. Se till så mäklaren erbjuder din önskade plattform för handel, det finns för och nackdelar med alla.

Marknader:

Vilka marknader du kan handla brukar skilja sig en del, vissa erbjuder forex och index medan vissa erbjuder betydligt mer. Beroende på vad du vill handla är detta viktigt att kolla upp innan.

Spread/avgifter:

Spreads och avgifter är väldigt viktigt, framförallt för dig som är en aktiv trader. En del mäklare erbjuder RAW spreads vilket enkelt sagt innebär att du får de priserna de får direkt från sin LP (liquidity provider) och andra har markups, vilket innebär att de gör ett pålägg för att tjäna pengar på spreaden. 

Utöver spreader brukar man också betala en comission (courtage) per trade. Normalt ligger denna kring 3,50 per sida och lot eller 7 usd round turn. Vissa tar mer, vissa tar mindre.

Vår erfarenhet är att det är bättre att betala commission och få RAW spreads än att ha markups på spreads då detta påverkar när dina orders bli fyllda, både SL/TP och andra pending orders. 

Hävstång:

Standard inom EU är 1:30 för retail kunder, professionella kunder kan få mer. Oftast är 1:30 mer än nog och många överexponerar sig även med 1:30, men i specifika fall för traders som handlar intraday och små tidsramar kan en högre hävstång vara aktuell. 

Det krävs då att du antingen kvalificerar dig som professionell trader eller handlar via mäklaren utländska dotterbolag. Kolla vad som gäller för detta direkt hos mäklaren.

Om du läst den här artikeln såhär långt bör du nu ha en bra grund för att välja rätt mäklare för dig, här under kan du se vår aktuella rekommendation.

Vår rekommendation för svenska traders:

Vi använder oss av en EU-reglerad mäklare, med svensk support och bankkonton i Sverige. Kontoöppning sker via mobilt bank-id (eller traditionella metoder), och insättning kan göras med Swish,kort eller banköverföring inom Sverige.

Öppna demo eller livekonto här hos vår rekommenderade mäklare.

Hoppas artikeln hjälper, ytterligare frågor? Mejla support@traderkanalen.se så lägger vi till svar i den här artikeln.

-Traderkanalen

#

No responses yet

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *